Luni seară, în organizarea Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Craiova, la Galeria „ARTA“ a avut loc vernisajul expoziţiei de reliefpictură a cunoscutului artist plastic Marcel Voinea, preşedintele UAP Craiova. Expoziţia cuprinde 45 de lucrări şi va fi deschisă până pe 30 septembrie.

Criticul de artă Cătălin Davidescu a prefaţat noua expoziţie a preşedintelui UAP – Filiala Craiova, spunând, printre altele: „Poveştile lui Marcel Voinea şi din această expoziţie cuprind prospeţime şi forţă a imaginii. Este capacitatea lui fabulatorie, extraordinară, dar care nu este specifică doar lui Marcel Voinea, ci şi altor artişti din această zonă. Ceea ce cred că reuşeşte Marcel Voinea este puterea de a reda ceea ce visează, în ultimă instanţă, ceea ce simte. De fapt, nu este vorba de un vis, ci de o lume, e… lumea lui Marcel Voinea care este, de fapt, şi lumea noastră.

Cu multă bonomie, cu multă sinceritate, cu mult umor şi autoironie în egală măsură, Marcel Voinea cred că reuşeşte să «povestească» despre racilele societăţii contemporane. Şi nu la modul generic, ci uneori chiar la modul punctual, cu evenimente, întâmplări la nivel social sau politic pe care le transpune şi le «regizează» cu multă fineţe, ascunzându-se în spatele acestor personaje, aceleaşi. Dar, de fiecare dată, aceste personaje reuşesc să ne spună o altă poveste (…).

Fiecare pânză, fiecare carton al său este o poveste. Ele trăiesc împreună, dar trăiesc şi singure foarte bine. Este singurătatea unui artist care, deşi trăieşte în mijlocul nostru, deşi aparent este foarte deschis şi are o disponibilitate spre zona socială, cred că este singur deoarece toate aceste gânduri, toate aceste încercări reuşite, de altfel, vizuale, nu le poţi face în societate, ci le poţi face în tihna şi pacea propriului tău atelier (…). Cred că Marcel Voinea este condamnat să rămână acel etern «povestaş»…“.

În octombrie, expoziţia lui Marcel Voinea va fi vernisată la Sibiu, în organizarea UAP – Filiala Sibiu.